Hirdetés

HTML

Hirdetés

Minden lehetséges

Filozófia, vallás, alternatív tudományok, kozmológia , földönkívüli civilizációk

Friss topikok

Linkblog

Valós fizikai, vagy tisztán elméleti konstrukció a téridő?

2021.08.01. 00:02 :: csimbe

A tér és idő esetében felmerülnek olyan kérdések, amelyeket nehéz magyarázni, megérteni. Véleményem szerint, a lényeg abban rejlik, hogy mit és hogyan vagyunk képesek tudatossággal megérteni róluk a meghatározáshoz, a definiálás érdekében.

Egyesek szerint, csupán tudatos elmeszülemények, „számolási segédfogalmak” a matematika számára, mindenféle fizikai, (energia) tartalom nélkül. Mások szerint, meg olyan valós entitások, amelyek a szimbiózis által teremtik a fizikai lét, a valóság alapját jelentő téridőt. Ha a valós téridőt választjuk, először is azt kellene tisztázni, hogy folytonos, vagy kvantumos a téridő? Szerintem kvantumos, viszont emberi szenzorral, folytonosnak látszik. /a látszat néha csal/

Mivel külön a tér és az idő, elégé szubjektíven érzékelt „dolgok”, a mozi, mozgókép analógiához folyamodok. Egy történetet elmesélő filmszalag, véges számú képkockák sorba rendezéséből, egyenletes mozgásba hozásából, a képkocka átvilágítása során egy ablak előtti pillanatnyi megállításából, illetve az elmozdulás alatt az átvilágítás kitakarásából áll össze. Ezen „működési”elemek mindegyike kvantumos, azonban a film egészének az egyenletes sebességű filmmozgás ad időbeni folytonosságot, valósághű látszatélményt a kétdimenziós mozivásznon.

Az állandó, fénysebességgel szemünkbe érkező kvantumos fotonok egymásutánisága képezi le agyunk számára a folyamatos látás élményét. Ha megváltozik a filmszalag vetítőgép adta sebessége, lelassulnak, vagy felgyorsulnak a filmbéli mozgások a számunkra. Ez bizonyos határokon belül jól tolerálható (humoros is lehet), azon túl viszont elveszi a realitást, a megszokott valóságélményt tőlünk.

A fotonok is lelassulhatnak, majd felgyorsulhatnak bizonyos határokon belül, ha fényáteresztő közegeken haladnak keresztül. Ez a frekvenciaváltozás hozza létre például a színek szerinti látványt.  Amikor szemünkben megáll, detektálódik egy foton, megváltozik valami az agyban, ami élményszámba megy, tér-időbeli történet kerekedik róla. Ez a történet lesz számunkra a szubjektív valóság, ami az objektív valóságról tükröződik vissza. Az objektív valóság elemei kvantumosak, mert így rendezhetők, rendeződnek tér-időbeli sorba, sorrendbe. Az agy, úgymint „vevőkészülék”, a jelek feldolgozásának folyamatát, annak folytonosság élményét adja számunkra. (Akár a mozgó film képkockái)

Felmerül a kérdés, hogy milyen kicsi képkocka, pixel létezik az objektív valóságban, és mekkora pixel az, amit még érzékelhetünk agyilag, tudatilag? Ha a tudat is anyagi eredetű, vagyis annak egy nagyon kifinomult „mikro-rezgésű” hullámformátuma, akkor annak is kell, hogy legyen kiterjedt hatástere, mezője, hovatovább kvantumos „részecskéje”is. Erre alkalmasnak tűnik az információ bináris egysége a bit, ami 0 esetén hamis, 1 esetén igaz adatmennyiség a tudatunk számára. Másként megfogalmazva, 0 esetében nem értelmezett adat, 1 esetében értelmezett adat. Vagy más nézőpontból, a 0 esetén nem anyagi, metafizikai eredetű adat, az 1 esetében anyagi eredetű információt hordozó adat.

Az értelmezőképesség, a tudat alapvető tulajdonsága, mert nélküle tudatlanságról beszélünk. Mi lehet az a legkisebb nem értelmezett, vagy nem értelmezhető adategység, ami meghaladja a tudat képességét? Hát a metafizikai eredetű „hamis-adat”, a bit nulla értéke. Eljutottam a nincs adat, van adat, a nulla és az egy fluktuációjához, ami csak a téridő-kvantumára alkalmazható, annak mérhetetlenül parányi, rövid szimbiózisa miatt. Ezt a szimbiózist nevezném én metafizikai egységnek, amit csak a tudat képes feltételezni a valóságról. Ez lenne az a legkisebb jel, adat, amit még értelmezhetővé tesz a tudat. A négydimenziós téridő-kvantumok végtelen sokaságából adódik az, hogy végtelennek, folytonosnak tűnik a téridő halmaza. Ez a halmaz lenne egyben a „végtelen”tudatmező is, aminek egy bit a kvantuma?

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agondolatteremtoereje.blog.hu/api/trackback/id/tr4816644646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Világnézet Netes Napló · vilagnezet.blog.hu 2021.08.06. 20:25:25

Igen a BigBang, vagy más néven Ősrobbanás elmélet tényleg egy teremtéselmélet, de már megbukóban van és helyette a ciklikus modellek egyike fog majd kerülni, ahol nincs ilyen.

csimbe 2021.08.15. 17:42:20

@vilagnezet.blog.hu: Még az ősrobbanás elmélet készítői sem eredeztetik a világmindenséget a semmiből. Habár a semmi kifejezést, szerintem olyanra is alkalmazzák, amire nem találnak megfelelő magyarázatot. Példának vegyük azt a potenciát, amelynek negatív és pozitív mennyiségei azonosan egyenlők, amivel úgymond „lenullázzák” egymást. Erre mondja a tudomány, hogy az anyagtalan vákuum energia, ha jól értelmezem. Ez már nem a semmi. De felmerül a kérdés, hogy létezhet e valami a tér és idő hiányában? Az istenhívők szerint csak az Isten létezik ebben a formában, mert ő a mindenség teremtője, beleértve még a teret és időt is.
Egy elektromosan és gravitációsan semleges neutrínó, elég nehezen detektálható képződmény, azonban létezése logikai úton bizonyítható az eddigi tudományos ismereteink alapján. Vagyis az anyagnak létezik olyan formája, amely nehezen mutatkozik meg a számunkra. Azonban a tér és az idő nélkül nehezen tudunk bármit is beazonosítani, létezését tudományosan igazolni. Ebből adódik az is, hogy az Isten létezését nem lehet tudományosan igazolni. Az továbbra is hit kérdése marad. Egy elméletileg feltételezett anyagi létforma,(kvarkok, mezonok, stb.) is csak térben és időben létezhet. Ebből adódóan nem a hitbéli, hanem a valós létezők közé sorolják.(még a gyakorlatban történő igazolás hiánya ellenére is.) Tehát az anyagi létezőknek alapvető szüksége van térre és időre, a téridőre. Ha az anyagtalan vákuum energiát a téridővel azonosítjuk, akkor megtaláltuk az anyag létalapját,”teremtőjét”. Tekinthetjük a téridőt folytonosnak és diszkrét elemekből állónak is, de az időtlenség és a térbeliség hiányának semmiképp. Hol is lenne elhelyezhető a még nem létező anyag, ami a vákuumból bukkan elő egy robbanásszerű esemény alkalmával? A materialisták legnagyobb talánya továbbra is az, hogy mi váltja ki azt az eseményt, ami az anyagot létrehozta? Az istenhívők ezen nem problémáznak.
süti beállítások módosítása