Hirdetés

HTML

Hirdetés

Minden lehetséges

Filozófia, vallás, alternatív tudományok, kozmológia , földönkívüli civilizációk

Friss topikok

Linkblog

A téridő kvantuma

2023.12.06. 11:41 :: csimbe

A diszkrét elemű négydimenziós téridő-kvantum, szemléltető ábrázolása.

1.ábra   A klasszikus lineáris téridő diagram alapján, a téridőbeli esemény egy pont, amihez egy időpont érték, és egy térpont érték tartozik, amit a nulla referenciaponthoz viszonyítunk. Mivel a térpont három koordinátája, a hosszúság, szélesség, magasság itt nincs kibontva, a jelzett térpontba van „tömörítve”. Egy eseménynek a statikus ponttal való ábrázolása mindig a környezethez, vagyis a referenciaponthoz kötött. Ez azt is jelenti, hogy a jelen (lét) van az eseményben kihangsúlyozva.

 teridokvantum_1.jpg

A 2. ábra, egy téridő kvantumot, mint egy létezés eseményt ábrázol. A (dimenziók) koordinátavonalak formailag hasonlók. Jelen esetben a görbült vonalak. Kiterjedési „sebességük” is azonos, így egymással felcserélhetők, egymásnak megfeleltethető dimenziók. Amennyiben a kezdő és végpontot összekötő irányvonalon (szaggatott vonal) elforgatjuk a koordinátákat, a vonalra merőleges jelen lét síkján, jobbsodrású és balsodrású forgás is "megtapasztalható". A létsík „haladása” a jövő felé történik, maga mögött hagyva a múltat.

 teridokvantum2.jpg

A 3. ábra, egy eseményekből (téridő-kvantumokból) álló körciklust jelenít meg. Amennyiben az időben végtelenítjük az események láncolatát, lesz olyan esemény, ami azon a múltban „volt helyén” ismétlődik meg, ami nem valósulhat meg vele egy időben. Azonban létrejön egy időhurok, egy eseményciklus. Az efféle időutazás viszont, a fizikai valóságban csak a téridő kvantumok számára lehetséges.

teridokvantum_3.jpg 

A 4. ábra, a téridő kvantumaiból alkotott, egybefolyt körciklusokat ábrázolja. Az egymást követő végtelenített, ciklusok, globálisan végtelen felületűnek, egy gyűrűnek, tórusznak tűnik a dinamikus téridő. Ha kijelentjük azt, hogy csak a téridő kvantumoknak van kezdete és vége, viszont a belőlük képződő struktúrának nincs, akkor a világmindenség ciklusok végtelen sorozatából tevődik össze, a folytonosság látszatát keltve.

teridokvantum4.jpg

Amennyiben egy téridő kvantumot képzeletben felnagyítva univerzumnak tekintünk, akkor annak van kezdete és vége. Már csak arra kell magyarázatot keresni, hogyan lesz "egy" téridő kvantumban anyag, abból élet, tudatos lények milliárdjai. A lehetőség, potencia néven is ismert. Az energia, fékezett potencia formában is lehetőség. A lehtőség megvalósulása, a potencia felszabadulása, emergens munkavégzés. Amit Teremtésnek, vagy Ősrobbanásnak is neveznek.

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agondolatteremtoereje.blog.hu/api/trackback/id/tr6718274957

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása