Hirdetés

HTML

Hirdetés

Minden lehetséges

Filozófia, vallás, alternatív tudományok, kozmológia , földönkívüli civilizációk

Friss topikok

Linkblog

Mesterséges Intelligencia

2014.11.12. 12:52 :: csimbe

Egy vélemény a Mesterséges Intelligenciáról.

Descartes után: gondolkodom, tehát vagyok. Vajon gondolkodik e még valaki, valami, az univerzum keletkezéséről rajtunk, embereken kívül? A földi környezethez való alkalmazkodást hosszútávon az evolúció biztosítja, méghozzá előrelátó gondolkodás nélkül, csupán a spontán mutációk és szelekciók révén. Az univerzum ismert mérete alapján, logikus feltételezés az, hogy a földön kívül is létezhet olyan létforma, amely gondolkodik, öntudattal rendelkezik és az életterének eredetét kutatja. A fizika egész univerzumra kiterjedő törvényei alapján az is feltételezhető, hogy egy a földinél korábban kialakult idegen civilizáció, olyan szintre jutott, amely megalkotta a nem biológiai evolúción alapuló mesterséges intelligenciát, amely már függetlenné vált az élő organizmustól. Egy ilyen létforma számára elsősorban egy csillag, egy bolygó, a holdak, az aszteroidák, a fizikai nyersanyag szolgáltatja a létalapot, a fennmaradást. Egy ilyen mesterséges intelligenciával rendelkező „biológiai életidegen” létformának csak a kolonizáció, a kozmikus méretű terjeszkedés jelenti a fennmaradás zálogát. Amennyiben valóban egzisztál egy ilyen létforma, az minden bizonnyal már elkezdte a kolonizációt. Az a kérdés, hogy a saját galaxisunkon belül, vagy azon kívül tevékenykedik? Ha egy messzi, messzi galaxisban, akkor van rá esélyünk, hogy konkurenciát teremtsünk a számára, amennyiben létrehozunk egy tőlünk függetlenné váló mesterséges intelligenciával rendelkező kibernetikus organizmust. Feltéve, hogy a galaxis közi hosszú távon, időben kiegyenlítődnek ezek fennmaradási esélyei. A földi civilizáció már nagyon közel jár ahhoz, hogy megalkossa a saját „démonát”, az irányítása alól kiszabaduló, független intelligens lényét. Azonban vegyük figyelembe azt is, hogy az evolúció során kialakult Ember, már az öntudatra ébredése óta Istenek, Isten, vagyis tőle „független” entitások (hitbéli) szolgálatában áll. Felmerül a kérdés, hogy szükségünk van még egy általunk irányíthatatlan, felettünk álló entitásra, amelynek kiszolgáltatottak vagyunk? A hitt béli Isten, vagy Istenek nem kevés háborút, vérontást és szenvedést okoztak az emberiségnek. Egy valóságos MI, elszabadult démoni ámokfutása, még jobban rontana az emberiség túlélési esélyein.

Egy racionális, tudásalapú társadalom alappillére az információ, amelynek birtoklása, meghatározó szerepet jelent a hatalom gyakorlása szempontjából. A megosztott hatalom, megosztott információkon, tudásbázisokon alapul. A koncentrált hatalom, koncentrált információt igényel. Egy koncentrált információt birtokló és az embernél hatékonyabban uraló MI, megfeleltethető akár egy „ÚJ”istennek is. Az empátia, a jóindulat, a hit, a remény, a szeretet, a gyűlölet, a bosszú, egyáltalán az emberek érzelmi és hitvilága nem releváns egy szilíciumon, vagy más nyersanyagon alapuló intelligens kiborg számára, mivel az „Ő” logikája szerint, mindez szükségtelen információ ballaszt, a túlélése szempontjából. Szerintem az MI, a valódi Pandora szelencéje, aminek felnyitása végzetes lehet a számunkra. Az emberi evolúció során kialakult, általunk kialakított Istenhitekben, vallásokban megosztott információk, hatalmi és uralkodói sémák, a diktatúrák és demokráciák, általunk manipulálhatók és ellenőrizhetők voltak és maradtak. Az ellenőrzésünk alól kiszabaduló MI káoszba és reménytelenségbe sodorja az emberiséget, az oly sokszor megjövendölt világvége reális, kiszámítható eseménnyé válik a számunkra.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agondolatteremtoereje.blog.hu/api/trackback/id/tr506890493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása