Hirdetés

HTML

Hirdetés

Minden lehetséges

Filozófia, vallás, alternatív tudományok, kozmológia , földönkívüli civilizációk

Friss topikok

Linkblog

Az isteni modell

2015.11.11. 22:31 :: csimbe

Az isteni Modell.

Amit az Önvaló, vagyis Isten megteremtett (önmagából), az tulajdonképpen egy modell önmagának arra, hogy vele letesztelje a mindenhatóságát. Teremtménye számára és (a modell) számára a tapasztalható valóság, mivel a modell immanens részét képezi a terentett tapasztaló is. De mi tapasztalók, tudatos lények nem tudjuk Isten modelljét lemásolni, mert kevés hozzá a képességünk. Így hát a képességünknek megfelelő saját modellünk az, amit megfeleltethetünk a valóságnak, vagyis Isten modelljének általunk felismert, megismert részleteivel. Mivel egy hibás modell nem javíthatja ki önmagát, ez a modellalkotó feladata lesz. Az „azonosság” felismerése Isten modellje, a valóság és a saját készítésű modellünk között nem egyszerű, mivel modellalkotó képességünk nem összemérhető az Isten mindenhatóságával.

Aki szándékosan elront valamit, annak vállalnia kell a következményeit. Még a Mindenhatónak is. Ezért az egész isteni modell, vagyis a Világegyetem és benne az Emberiség hibáinak kijavítása, megújítása valóban egy Isteni teremtő feladata. A mi teremtményi feladatunk az, hogy megfeleljünk a modell elvárásainak, vagyis az Isten alkotta valóságnak. Amennyiben a szabad akaratunk csak a saját modellünk készítésére vonatkozik, úgy nem vagyunk felelősek azért, ha összetévesztjük a véltet és a valóst, amodellt és a valóságot. Ha viszont az Isten célja az volt az Ember szabad akaratával, hogy modelljének önjavító funkcióját töltse be, vagyis engedélyt kaptunk, hogy átalakíthatjuk Isten modelljét, a saját valóságunkat, akkor felelősséggel tartozunk a gondolatainkért és tetteinkért. Az, hogy az Isten mindenhatósága megenged egy modelljavító, vagy lerontó hatóságot, vagyis az Ember szabad akaratát, az nagyfokú bizalomra és önzetlen szeretetre enged következtetni az Ember iránt. Ezért nem szabad visszaélnünk a bizalommal, mert a rontásért és a javításért is csak magunkat okolhatjuk. A szabad akartunkért viszont az Istent kell dicsérnünk, mert azt csak ő adhat felelőssen a számunkra. Úgy, mint a modelljének önjavító képességét. A hangsúlyt az önjavítóra kell tenni és nem az önrontóra, mert nem az volt vele Isten  célja, hogy elrontsuk a modelljét. Amennyiben Isten modellje nem felel meg a kívánalmának, úgy bármikor újat alkothat magának. Akár emberi szabad akarat nélkülit is.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://agondolatteremtoereje.blog.hu/api/trackback/id/tr38071688

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása