Hirdetés

HTML

Hirdetés

Minden lehetséges

Filozófia, vallás, alternatív tudományok, kozmológia , földönkívüli civilizációk

Friss topikok

Linkblog

A mindenség dualisztikus felfogása

2011.10.24. 21:34 :: csimbe

A világmindenség dualisztikus felfogása.

      A kvantummechanika koppenhágai értelmezése szerint, a megfigyelőnek nélkülözhetetlen szerepe van a hullámfüggvény összeomlasztásában, vagyis egy szuperpozíciós állapotban lévő részecske megfigyelhetővé tételében. A megfigyelő, vagyis a tudatos észlelő valóságformáló szerepe nem hagyható figyelmen kívül. A véletlenszerűség és az előre meghatározottság két arca a valóságnak. A valóság szemlélőjének és ezáltal alakítójának ezért mindkettővel szembe kell nézni. A valóságról történő elmélkedés, fantáziálás, filozofálás joga mindenkinek megadatott. A valóság saját érdekek szerinti átformálása, azonban meglévő és megszerzett képességek felhasználásának függvénye is. Nem elhanyagolható ezek között a leképezés, vagy vizualizálás képessége. Ennek igénybevétele ajánlatos az alábbi felvetésem/feltevésem olvasása során.

Ha képzeletünkben a Mindenséget egy Euklideszi pontba szeretnénk tömöríteni, akkor annak a pontnak egy energiaforrást és egy energianyelőt kell tartalmaznia egyszerre, mivel csak így képes biztosítani a mindenség végtelen és szimmetrikus energiáját. Kettő az egyben, máris egy ellentmondás? Nem, mert egy érmének két oldala van még akkor is, ha a kiterjedésétől történetesen eltekintünk. A végtelen mértékű energia végessé, csak egy újabb kiterjedés nélküli pont vizuális megjelenítésével válhat. Ez a második pont az, ahol semmi energia sincs, nem lehet jelen.

A végességnek ilyen módon, vagyis a semminek a megjelenítésével megszületik valami és semmi dualitása, a végtelen/véges egyetemes világ, vagyis a Világegyetem.

Ha a végtelen energiát egy egydimenziós húrral, vagyis egy speciális ellipszissel, a körrel szemléltetjük, akkor e kör két átellenes pontja, az aktív forrás-nyelő P1 és a passzív hatástalan P2, vagyis a holtpont. A végtelen számú pontokból álló energiakörön egyetlen pont, a P2 holtpont található, amely megszakítja, végessé teszi az energiakört, kijelölve a két erősödő-gyengülő körívet, melyet a vele szemben lévő forrás-nyelő P1 pont generál. A kör egyik íve az aktívtól a passzív felé haladva gyengülő hatású, a másik íve a passzívtól az aktív felé haladva erősödő hatású. Ahogy a forrás-nyelő pontban található a ki-be irányultság, úgy a holtpontban is van egy, amely a gyengülés-erősödés irányultságát „tartalmazza”. Ezzel ciklikussá, a holtpontban megszakítottá téve az energiakört.

A továbbiakban az energia szó eredetét és az energia egyéb tulajdonságait taglaljuk.

Az ógörög kifejezés bűvös cselekedetet, isteni tettet jelent. Manapság általában munkavégző képességet értünk az energia szó alatt. A tudomány, négy alapvető fizikai kölcsönhatásra tagolja az energiát, ahol az erő, mint hatás megmutatkozik. Az erős magerőre, a gyenge magerőre, az elektromágneses erőre és a gravitációs erőre. Habár ez utóbbit egyesek geometriai térgörbülettel magyarázzák. Az energia két tipikus állapota a helyben tárolt, vagy helyzeti energia, illetve a felszabadult, vagy mozgási energia.  A helyhez, vagyis a testhez kötött energia képezi annak tömegét és az impulzusát. A hatóerőket testek között közvetítő, a kölcsönható energia képezi a mezőket, vagy hullámtereket, amelyek folytonos mozgásban vannak. A testek is csak úgy, mint viszonyítási pontok tekinthetők állónak. Ezért a részecske és a hullám megkülönböztetés is viszonylagos az Energia szempontjából. A végtelen energiakörünk két pontja P1 és P2 is csak egymáshoz viszonyítva tekinthető állónak, mivel a LÉT, a létezés, maga az abszolút mozgás. Minden mozog!

Az energia megmaradási törvénye kimondja, hogy egy zárt rendszer teljes energiája, vagyis az egyes összetevők energiájának összege nem változik a fizikai átalakulási folyamatok időbeli eltolódása során.  Esetünkben a mindenséget szemléltető energiakört, a rajtalévő két „fix” ponttal egy zárt rendszernek tekinthetjük. Amelyben a P1 jeleníti meg a végtelen nagy erőt, aktivitást, sebességet, sűrűséget és hőmérsékletet. P1 az abszolút lét (Isten), a létező (valami), vagyis az energiakör oka. A P2 holt pont jeleníti meg az erőtlenséget, a passzivitást, a mozdulatlanságot, az ürességet, az abszolút 0 K hőmérsékletet, vagyis a semmit.

A P1-ből kiinduló mozgás lassuló, az erőhatás gyengülő, a rezgésszám csökkenő, a hullámhossz növekvő. A P1-be tartó mozgás gyorsuló, az erőhatás erősödő, a rezgésszám növekvő, a hullámhossz csökkenő. A P1-hez tartozó sajátidő, mint időkvantum végtelen kicsi, amely a félkör mentén, a lassuló mozgással egyre növekvő. A P2-höz tartozó sajátidő, időkvantum végtelen nagy, amely a félkör mentén, a gyorsuló mozgással egyre csökkenő.  Az idő kvantumainak, mint a mozgás pillanatnyi sebességéhez tartozó mennyiségének, a megváltozási (növekvő-csökkenő) tendenciája P1-> P2-> P1-> P2…. stb. felé mutat, amely egy megváltoztathatatlan irányultságot eredményez. Az egyes időtartamok, mint a kiterjedt entitásokhoz tartozó sajátidők relatívak, azaz különböző nagyságúak. A különböző méretű tereket kitöltő entitások sajátidő elfogyásának, vagyis az entitások elmúlásának az irányultsága a jövőtől a jelenen át a múlt felé mutat. Ez az irányultság, maga a megváltozások folyamata, vagyis az evolúció. Amely biztosítja, hogy lesz tér-idő, van tér-idő, volt tér-idő az Energia különböző létformáinak megnyilvánulása számára. Ez azt is jelenti, hogy az egydimenziós energiakörünk időnként kétdimenziós gömbfelületté terjed ki, amely egy háromdimenziós gömböt alkot. A hely, mint a pont, a kiterjedés, mint a dimenzió, az időkvantum, mint a sajátidő, változásbeli (mozgásbeli) státusza határozza meg, hogy éppen mit jelenít, illetve nyilvánít meg az Energia.  Tulajdonképpen nem a semmiből, hanem egy aktív pontból kiterjedő 1->2->3 dimenziós világegyetem megvalósulása ezek alapján lehetséges, de csak egy második pont, a holtpont feltételezése által.

 

3 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://agondolatteremtoereje.blog.hu/api/trackback/id/tr373327389

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

E.A. .sk · http://www.erdosattilask01.sokoldal.hu 2012.10.23. 13:01:57

Az eredeti dualizmus az anyag és a szellem {;lélek, szoftver, a fizika matematikai törvényszerűségei, DNS, evolúció, ...stb.} kettőségéről szól . Az anyag a hardver és a szellem a szoftver megfelelője . Az anyag halmazának és a lélek halmazának az elvonatkoztatott részhalmaza az entelechia . Vagyis a hardver és a szoftver elvonatkoztatott részhalmaza az entelechia . Az entelechia nélkül nincs szellem(eskedés) .

www.erdosattilask01.sokoldal.hu

Erdös Attila .sk

csimbe 2012.10.25. 19:45:43

@E.A. .sk: Egyesek úgy gondolják, hogy a szellem (tudat)legapróbb,sötét részecski alkotják az anyagot, amely olyan bonyolult szerveződésű (intelligens) is lehet, mint az Ember aki már tudatmódosító szereket képes alkotni.
Mások meg úgy gondolják, hogy az intelligencia megjelenése az anyagban fatális véletlenek sorozatának köszönhető.
A szellem-anyag dualitás kérdése az információk,ismeretek,tudás maximális szintjén elenyészik.

E.A. .sk · http://www.erdosattilask01.sokoldal.hu 2012.10.30. 13:54:44

@csimbe: A tudat{; értelem} részecskéi helyet a szellem{; szerveződés} egységeiről érdemesebb beszélni ! A Leibniz filozófus kitalálta a monádokat~monászokat( wikiPedia/monad ), ami szerinte a lélek atomjai{; egységei} . A fiziológusok kísérletileg megfigyelték, hogy az idegrendszer és az agy alapja{; egysége} az idegsejt . Több különféle monádot feltételeznek és idegsejtet figyeltek meg . Valamelyik programnyelv {;Haskell, ...stb.} bizonyos modulokat monádnak nevez és sajátos matematikát épít rá . Az MI egyik megközelítése pedig a konnekcionizmus, ami a szimulált idegsejt hálózatából képzeli el a majdani MI programot . Tehát nem a szellem egységeiből épül fel az anyag, hanem az anyag egységei képezik a szellemet, de az anyag és a szellem elemei nem azonosak . Fontos hogy megértsük azt, hogy az anyag halmazának és a szellem halmazának az elvonatkoztatott részhalmaza az entelechia . Az entelechia köti össze az anyagot és a szellemet adekvát egységé, mindig jelen van ahol a szellemiség is van . Az "intelligencia" megjelenése az anyagban az evolúciónak köszönhető, a modern evolúció objektív tudományos elmélet .

Csimbe, panaszkodtál hogy nem nagyon érted a hiper komplex számok matematikáját . Ez egy elvonatkoztatási sorozat akkar lenni a komplex számok, a kvaterniók és a oktoniók szerint . Téged ami megzavart ebben a matematikában biztosan a hiper komplesz számok szorzása . Visszont a hiper komplex számok jelolése nem túl bonyolult . Azt ajánlom, hogy ugord át a neked nem pászoló részeket, és azokat olvasd csak amiket értesz . Pl. egybol a fizika fejezetre ugorhatsz .

www.erdosattilask01.sokoldal.hu

Erdös Attila .sk
süti beállítások módosítása